Tidenes Tour de Fogn!

Det femte Tour de Fogn er avslutta, og det vart ei festreis frå ende til annan! Les daglege rapportar, sjå bilete og studer resultatlista i vår sak!

Prolog - Fredag 26. juni
Den fire kilometer prologen er kanskje den etappen som ser enklast ut på papiret, men som folk fryktar mest når dei har prøvd den minst ein gong. Her startar alle åleine, og må slåss med både klokka og melkesyra i beina over flatene mellom pakkeriet og Misjonshumpen. 

I dameklassen var det fire påmeldte, men berre tre som sykla prologen på fredag. Tove Høie skal sykla prolog før fellesstarten på laurdag, så rekkefølga etter prologen kan framleis verte endra...

Linda Harestad fekk æren av å vere første syklist ut i Tour de Fogn 2015! Dette gjorde ho på ein glimrande måte, då ho akkurat kneip andreplassen, to sekunder foran Kristel Borgemyr som kom på tredje. Linda og Kristel fekk tidene 8,33 og 8,35. Tre gonger regjerande meister Janne Aano Bø var det imidlertid ingenting å gjere med. Ho sykla inn til 7,54, og ser med det ut til å ha ei solid leiing før laurdagens fellesstart.

I herreklassen var det igjen spanande om nokon skulle klara å komma under den "magiske" seksminuttersgrensa. I fjor var vinnartida 6,00, og med gode forhold i løypa kunne det vere duka for ei historisk vinnartid. Slik vart det ikkje, sjølv om mange leverte sterke prestasjonar. Aller raskast gjekk det med 2 x Anders, som delte sigeren med vinnartida 6,08. Det var Anders Eike frå Halsnøy og Anders Utbø Sakseid frå Tasta og Omegn SykkelKlubb som trakk det lengste strået. Håvard Østhus kom på tredjeplass med tida 6,19.

På laurdag er det klart for både fellesstart med to rundar rundt øya, barneritt og eit ritt for dei som seier at dei skal sykla til neste år. Møt opp, anten som deltakar eller som publikum, klokka 14.30 ved oppvekstsenteret!

Fellesstart og barneritt - Laurdag 27. juni
Eit rekordstort felt med heile 23 ryttarar stilte opp på laurdagens fellesstart! Aller fremst sto dei tre gule trøyene, og laget "Team Joker", som besto av Ivar Opsal, Pål Rune Grønås og Kristoffer Østhus. 

Då startskotet gjekk, tok feltet det nokså rolig fram til Bøbakken, der tempoet vart skrudd nokre hakk opp. Ein særs sprek Helge Iversen må ta på seg det meste av ansvaret for fartsaukinga, som splitta ryttarane opp i fleire mindre grupper. Aller fremst var det etterkvart 6 ryttarar som fekk ei luke, nemlig Anders Sakseid, Anders Eike, Håvard Østhus, Helge Iversen, Bjørn Ståle Varnes og Sondre Trå Sørheim. Desse holdt stort sett følge gjennom resten av etappen, med unnatak av at Sørheim måtte sleppe omlag ved Sæbøkrossen på 2. runde, og Sakseid sykla frå resten på veg opp til Runestad på sisterunden.

Anders Sakseid kom i mål i meir eller mindre einsam majestet på tida 36,27. Ei sterk tid, sjølv om han var omlag halvminuttet raskare då han vann etappen i fjor. Den andre gule trøya, Anders Eike, fekk ei luke på resten, og sykla i mål på andreplass på 36,38.  Bak desse vart det ein spurt om tredjeplassen som Håvard Østhus vann på 36,40, etterfulgt av Bjørn Ståle Varnes og Helge Iversen på 36,41. Sondre Trå Sørheim, som måtte sykla den siste biten heilt åleine, kom i mål på 39,16.

I dameklassen skjedde det mykje på laurdag. Tove Høie, som ikkje kunne sykle prolog på fredag, sykla denne før fellesstarten. Ho kom i mål på 8,16, og tok med det ein nokså klar andreplass, 22 sekunder bak Janne Aano Bø. På fellesstarten viste Høie igjen at ho var sterk, med ein ny andreplass, berre 16 sekunder bak Aano Bø, som kom i mål på tida 51,11. Linda Harestad fulgte på tredjeplass med 56,13 og Kristel Borgemyr kom på fjerdeplass med 1,00,04. 

Og Team Joker? Korleis gjekk det med dei? Jo, dei køyrde som eit skikkeleg lag, holdt saman og kryssa mållinja med armane om kvarandre på tida 56,06. 

I samandraget leier Janne Aano Bø dameklassen, men berre 38 sekunder foran Tove Høie, så her er ingenting avgjort.
I herreklassen er det enno jevnare. Der skil det berre 36 sekunder frå Anders Sakseid på 1. plass, til Bjørn Ståle Varnes på 5. Mellom dei ligg Anders Eike, Håvard Østhus og Helge Magnar Iversen.
Seniorklassen er det fjorårsvinnar Egil Sæverud som leiar, snaut fire minutter foran Arne Torgersen. For fullstendig resultatliste, klikk HER.

Etter fellesstarten var det tid for barneritt, der alle born og unge frå barnehagen til 10. klasse fekk prøve seg på tre løyper med ulike lengde, alt etter kor gamle borna var. Her var det mange deltakarar, god innsats og ikkje minst mykje glede å sjå då Fognareven kom og delte ut medaljar etter målgang! Også i dag var det masse folk som møtte opp og heia fram alle deltakarane, hald fram med det!

Søndag vert årets Tour de Fogn avslutta med klatreetappe. Denne etappen har start på skulen klokka 12.30, og målgang ved kyrkja frå omlag ein halvtime seinare og utover. Velkommen til eit verdig punktum på historias femte Tour de Fogn!

Klatreetappe - Søndag 28. juni
Tour de Fogn-søndag og alt skal verta avgjort! Det var nok eindel trøtte bein som stilte til start på skulen denne dagen, det var i alle fall god stemning i feltet då rittgeneral Ivar Opsal åtvara mot venstresvingen på Eide, og gav beskjed om at alle måtte køyre forsiktig fram til dei var ferdige med nettopp denne svingen. Feltet var difor nokså samla til dei kom dit, men deretter vart det splitta opp i bakkane opp mot Høgaste. 

I herreklassen var det dei fem sterkaste i samandraget som igjen fekk ei luke på resten av konkurrentane. Sjølv om det var småluker over Høgaste, var det Anders Sakseid, Anders Eike, Håvard Østhus, Helge Magnar Iversen og Bjørn Ståle Varnes som var ei gruppe frå Sæbøkrossen og heilt til det heile skulle avgjerast opp mot målgong ved kyrkja. Der var det Anders Eike som viste seg sterkast, og slo Anders Sakseid og Bjørn Ståle Varnes med henholdsvis 1 og 2 sekunder. Dagens gladaste mann, Helge Magnar Iversen, kom 7 sekunder bak vinnaren, noko som holdt til å både passere ein sliten Håvard Østhus i samandraget, og akkurat halde Bjørn Ståle Varnes bak seg. Samanlagtvinnar vart, som i fjor, Anders Sakseid, etterfulgt av Halsnøybuen Anders Eike.

I dameklassen var det nokså jevnt før dagens etappe. Tove Høie hadde under 40 sekunder å ta igjen på Janne Aano Bø, noko ho klarte nokså tidleg i rittet. Avstanden auka etterkvart, slik at Høie kunne overta samanlagtleiinga og smykka seg med tittelen vinnar av Tour de Fogn 2015! Janne Aano Bø kom på andreplass og Linda Harestad kom på tredjeplass, både på klatreetappen og i samandraget.

I seniorklassen viste Egil Sæverud seg igjen sterkast. Han vann denne klassen foran Njål Hetlelid og Arne Torgersen. 

For fullstendige resultatlister, klikk HER.

Masse folk hadde igjen møtt opp rundt løypa og i målområdet. Med deltakarrekord, ingen skader, fint vèr og god stemning, så kan ein nok ikkje kalla dette for anna enn "The best Tour de Fogn ever"!

Velkomen til å ta festhelga enno eit hakk vidare til neste år, når Tour de Fogn 2016 brakar laus!

Bilete frå Prologen (knipsa av Mallin og Filip Iversen, Leif Thorsen og Anne Østhus):

Bilete frå fellesstart/barneritt (knipsa av Filip og Mallin Iversen, Leif Thorsen og Håvard Østhus):

Bilete frå klatreetappen (Knipsa av Leif Thorsen og Håvard Østhus):

Klikk HER for å sjå fullstendig resultatliste.