Ny sauerase på Fogn?

Fogn er store på sau med sine ca 1000 voksne sauer og slakt av ca 1500 lam i året. I hovedsak er det blandingsrasen Norsk kvit sau som er å finne på gardane, men på laurdag vart eit nytt spanande prosjekt sett i verk.  Då blei det nemlig lagt inn 35 embryo (embryo er ei befruka eggcelle) av Dorpesau i 19 av sauene til John Runestad. Målet er at ca 50% av desse skal resultera i reinrasa Dorpersau.

Dorper er ein sauerase frå Australia. Den skal gi enklare lemming, fett som er perforert inn i kjøttet som gir ekstra smakfult kjøtt og i tillegg treng ikkje sauen å klyppast. 
Embryoen vart teken ut av sauer i Australia som var sju dager «på veg». For å bevare embryoen vart den fryst ned på ein nitrogentank og frakta til Noreg. For at sauen skal kunne motta og ikkje frastøyte embryoen er den blitt behandla med medisinske preparat slik at den var sju dager på veg. Embryoen vart operert inn i sauene til John av ein australsk dyrlege som reiser rundt i heile verda og gjer dette. Ho skulle tll tre andre i Noreg (ingen andre i Rogaland), og desse er dei einaste i landet med denne rasa. Neste veke skulle ho til Argentina. Dorper er en sterkt fremvoksende rase i verden, og er karakteristisk med sitt svarte hovud og kvite kropp.

Så no er det nok mange som er ekstra spente på lemminga til våren!

Tekst og det siste biletet i denne saka: Ivar Opsal