På tur med biskopen

Biskop Erling Pettersen (foto: Stavanger Aftenblad)

Biskop Erling Pettersen (foto: Stavanger Aftenblad)

Else Jorunn Løland Vold og fleire med ho, tok turen til Sjernarøy på Kristi Himmelfartsdag. Bakgrunnen var biskop Erling Pettersens visitas, og Else Jorunn har skrive saka under til Fogn.org. Ottar Sandanger har bidrege med bilete. Tusen takk til begge to!

Vi har bispevisitas i disse dager, i Finnøy kommune og idag innebar det for oss fognbuer at vi tok skyssbåt med Helgøy Express kl. 0945 fra Sæbøvåg, og opplevde å ta imot nye reisende både på Judaberg, Halsnøy og Nord - Hidle, før vi endte ved den gamle kaien på Eik på Kyrkjøy i Sjernarøyene. Flokken vandra den gamle kyrkjestien og fikk øye på den gamle røde kyrkja over bakkekammen. En så vakker dag fikk vi, og kjente oss rike som fikk samles til gudstjeneste i ei kyrkje som har samla mennesker i årtider under skiftende vilkår. Biskop Erling Pettersen la ut ordet på en slik måte at vi fikk ta imot og kjenne oss tatt imot. "Til kvar einskild av oss er nåden gjeven, alt etter som Kristi gåve blir tilmålt. Difor heiter det: Han steig opp i det høge og førte bort fangar, og han gav menneska gåver. Men at han steig opp, vil ikkje det seia at han først hadde stege ned til det aller lågaste, til jorda? Han som steig ned, er den same som steig opp, høgt over alle himlar, for å fylla alt." Efesarane 4: 7 - 10. Med seg i gudstjenesten hadde biskopen klokker Kari Nordheim, kirketjener Anne Skogen, prost Kjetil Aano og sokneprest Terje Engstrøm. Fra kirka vandret vi de grønne stiene til Sjernarøytunet og sjelden har vi opplevd en slik raus kirkekaffe. Smørbrød, kaker, velvillig service og sangstund med både Alfred Hauge og Kolbjørn Hauge sine Sjernarøysanger. Bispen kunne ikke dy seg fra å dele ei bergensvise godt akompanjert av Nils Trygve Hauge på torader, som sammen med Kari Norheim førte oss gjennom denne stunda. Gode og mette og rike på trivelige opplevelser la vi på nytt av gårde, denne gang i Alfred Hauges fotspor. Else Norheim, som hadde en far som var venn med Alfred Hauge, husket at hun som barn erfarte at han var en av de voksne som lyttet til det de som barn hadde å fortelle. Det var ikke helt vanlig å oppleve, da barn vanligvis ikke skulle høres når voksne kom sammen! Med sin lange erfaring som Sjernarøybu i tillegg, gav Else Norheim oss innsyn i Alfred Hauge sitt liv, forfatterskap og tilknytning til de stedene han hørte til. Vi gikk rundt nullen og fikk inspirerende fortellinger, utdrag fra forfatterskapet og faktaopplysninger om både barndomsheim, hytta han bygde og stedene han var glad i. Fra Eik fikk vi på nytt Helgøyskyssen med Øyvind Sandanger ved roret, og i returen la han ferden gjennom det smale Hidlesundet, til ære for gjestene. Stas. Vi gikk trygt iland i Sæbøvåg, som de siste som forlot båtskyssen, og vil varmt anbefale deltakelse i visitasgudstjenesten i Hesby kyrkje førstkommende søndag.